Tizenhárom bemutatót tervez a jövő évadban a Pécsi Nemzeti Színház

Színház

Pécs, 2019. április 24., szerda (MTI) – Tizenhárom új bemutatóval – műfaji és stílusbeli sokféleséggel – várja a Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ) a 2019/2020-as évadban a közönséget – tájékoztatta a teátrum szerdán az MTI-t.

Mint írták, új prózai előadások készülnek a nagyszínház, a kamaraszínház és az N. Szabó Sándor-terem színpadán egyaránt. Májusban már előbemutatóként színre kerül Molnár Ferenc Játék a kastélyban című darabja, Friedrich Schillertől az Ármány és szerelem a nagyszínházban lesz látható, akárcsak Moliere vígjátéka, Az úrhatnám polgár, amely Rudolf Péter első pécsi rendezése.
A klasszikus jellegű darabok mellett több kortárs művel is várja a nézőket a kamaraszínház: elsőként a Panthera című “szabadulójáték” elevenedik meg Kertész Erzsi könyve alapján. Az elveszett Csontváry című, pécsi kötődésű darab bemutatóját a Mobil című produkció követi Funk Iván rendezésében. Ismét Pécsen rendez Anger Zsolt, ezúttal Vinnai András Fúrnitúrját.
Az N. Szabó Sándor-teremben Köles Ferenc előadásában készül monodráma Tar Sándor novellái alapján. Vendégjátékként a bérletes előadások között szerepel majd a műsorban az És Rómeó és Júlia című egyfelvonásos is, Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter szereplésével.
A zenés előadások kínálatban szerepel “egy igazi családi musical”, az Oliver!, Bizet Carmenje, és “opera-patchwork” meghatározással A vihar kapujában című produkció.
A Pécsi Balett és a PNSZ koprodukciójában mutatják be a Csipkerózsikát, amely már májusban látható lesz a hetedik Pécsi Családi Színházi Fesztivál nyitóelőadásaként. A Carl Orff Carmina Burana című művéből készült balettelőadás premierjét pedig szeptemberre időzítik.
A Pécsi Nemzeti Színház beszámolt arról is, hogy az idei évadot várhatóan mintegy 125 ezres nézőszámmal zárják és a következő művészeti idényben tartani kívánják ezt a magas nézettséget. A teátrum emellett fontosnak tartja megerősíteni a középiskolás korosztály érdeklődését a színházi műfajok iránt – írták.
A színház arculata a következő hónapokban fokozatosan megújul, annak részeként a pnsz.hu címen rövidesen új honlap várja a látogatókat.
A teátrum felhívta a figyelmet arra is, hogy május 13-án indul az előbérletezés időszaka, amelynek során kedvezményes áron válthatják vagy hosszabbíthatják meg bérletüket a színház nézői. A megújuló bérletstruktúra átlátható, tervezhető megoldásokat kínál, és jelentős kedvezményeket biztosít – hangsúlyozták a közleményben.
A 2019/2020-as évadban a Pécsi Nemzeti Színház újonnan szerződtetett színészeiként köszönthetnek a nézők az egyetemi hallgatóként már megismert művészek közül hat fiatalt: Arató Ármint, Bach Zsófiát, Bera Márkot, Bergendi Barnabást, Fekete Gábort és Takaró Kristófot.
Rázga Miklós direktor az MTI-nek elmondta, hogy a nagyszínházban a teljes színpaddeszkázatot kicserélik; a felújítási munkálatokhoz a baranyai megyeszékhely önkormányzata 20 millió forintos forrást biztosít.

bbg \ bsa

MTI 2019. április 24., szerda 14:33

About Káró Adrienn

Weboldal szerkesztő és szövegíró vagyok. Az internetet lényegében a kezdetek óta használom. Saját weboldalaim működtetésénél fogva mindig a hiteles információk átadására törekedtem. Az elmúlt húsz év alatt az internet egy turkálóvá nőtte ki magát, ahonnan igyekszem megtalálni és megmutatni a valódi értékeket.

View all posts by Káró Adrienn →