1 millióan az óraátállítás ellen!

Ezzel a címmel jelent meg a napokban az interneten egy felhívás. A lényege, hogy minél többen csatlakozzanak az akcióhoz, és együtt tudjanak tiltakozni az óraátállítás ellene, ami már évek óta megosztja a lakosságot. A nyári-téli időszámítást jelenleg Magyarországon egy kormányrendelet szabályozza, amelyet az Unió tagállamaiban érvényes szabályokhoz igazítottak.

Idén október 28. vasárnap hajnali 3:00 órakor 2:00 órára, egy órával kell visszaállítani az órákat, mellyel megkezdődik a téli időszámítás. Az óraátállítást 1980 óta alkalmazzák Magyarországon. Célja nem más volt, mint a spórolás. A megtakarítás legnagyobb része a közvilágításból adódott, hisz elég volt egy órával később bekapcsolni.  Ma azonban hála a modern energiahálózatoknak és a közvilágításnak, a rendszer automatikusan működik, mindig alkalmazkodik az éppen aktuális fényviszonyokhoz, így a lámpák ki és bekapcsolása nem időhöz kötött, hanem a sötétedéssel egy időben történik meg.

A vélemények leginkább a spórolás meglétében térnek el, mert a legújabb számítások szerint az energiafogyasztás (és életkörülményeink) átalakulása miatt már nem lehet az óraátállítással energiát megtakarítani.

Bár a tudósok véleménye szerint az emberi test 1 nap alatt képes hozzászokni az új helyzethez, a tapasztalatok mégsem ezt mutatják. Egyre több ember szenved az óraátállítás miatt rövidebb, hosszabb ideig.

Legjobban az időseket, csecsemőket, és gyerekeket viseli meg, akiknek a szervezete nem képes olyan gyorsan reagálni az új helyzethez. Náluk legtöbbször fáradtságot, alvászavart, étvágytalanságot, depressziós hangulatot okoz.  A statisztikák szerint pedig ebben az időszakban több a közúti baleset is, a koncentrációs képesség csökkenése miatt.

 Nektek mi a véleményetek?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük