Kurkuma – a titokzatos indiai fűszer

A gyógyszerek mellett sokan inkább a gyógynövények felé fordulnak, ha betegségről van szó. A fűszer- és gyógynövényeknél nem csak a mellékhatások kerülhetőek el, hanem még különlegesebbé és ízletesebbé teheti az ételünket. Ilyen növény a kurkuma is, mely hazánkban még nem igazán terjedt el, sokoldalú felhasználása ellenére.

A növényt külsőleg és belsőleg is egyaránt használhatjuk.

Külsőleg vízzel péppé keverve vérzés csillapító, és duzzanat csökkentő hatású. Rándulásra, izomlázra, zúzódásokra, és viszketésre tökéletes megoldás.

Belsőleg vérkeringés javítására, vérrögök kialakulásának megakadályozására használják. Csökkenti a koleszterin szintet  és segíti az új vérsejtek képződését. Gyulladás- és lázcsillapító hatása mellett antibakteriális hatása semlegesíti a testben a mérgeket.

Ha szeretnénk kipróbálni, nyugodtan keverjük bele a szokásos fűszereinkhez, melyekkel a húsokat készítjük el. Akár a rántott hús panírjába is tehetünk, a tojásba keverve.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.