Állatok a lakásban

Évek óta vita téma a különböző fórumokon, beszélgetéseken: tartsunk-e állatot a lakásban. Sokak szerint ez egyenlő az állatkínzással, mások szerint mindenkinek joga van állatot tartani, a saját lakásában.

A legtöbben kutyát, macskát vagy valamilyen rágcsálót tartanak otthon. Ezek az állatok egy fárasztó munkával töltött nap után bárkit fel tudnak vidítani. Hisz alig érünk haza, kedvencünk máris mellénk csapódik, és egy rövid sétával, vagy játékkal töltött idő szinte teljesen feltölti az embert.

A különböző panellakásokban nem ritkák a veszekedések a kutyák miatt, hisz néhány lakót zavarhat az ugatás, a hát előtti „kutyapiszok”, vagy a lépcsőházba terjengő pisi szag. Számtalan vita forrása a kutya sétáltatása is, hiszen a kisgyerekes szülők nem nézik jó szemmel a póráz nélkül sétáltatott kutyákat, gyerekeiket féltvén.

Ezzel nem csak a szülők vannak így, hanem a kutya, a nyúltartók, és egyéb háziállat tulajdonosok is, hiszen ők is leviszik néha kedvenceiket sétálni az utcára.

A lakásban tartott állatoknál már az elhelyezésük is problémát okozhat. Sokan nem szeretnék, hogy kedvencük a konyhába, fürdőszobába, vagy a gyerekszobába bemenjen. Ezek mellett pedig napközben az állatok nagy része magára vagy hagyva, akik unaloműzés ellen tönkretehetik a cipőinket, szőnyegünket, vagy a bútorunkat.

Gondoskodni kell nyaralásunk alatt az őrzésükről, etetésükről is, hisz őket nem mindig vihetjük, és nem is ajánlott magunkkal vinni egy hosszabb nyaralásra.

Ha háziállatot választunk, arra is gondolnunk el, hogy nem dobhatjuk ki őket, mint egy megunt ruhát, vagy elhasználódott játékot. Értük felelősséggel tartozunk.

Mindezek ellenére én mégis mindenkinek javaslom egy kisállatka beszerzését, mert amíg nincs, nem tudhatják, mennyi örömet képesek ezek a kis jószágok okozni a gazdájuknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük